Decorative palm
1 × $244.00
Decorative palm
1 × $244.00
Son Haberler

Çikolatanın Cilde Etkileri Nelerdir?

Anasayfa
  • Blog
  • Çikolatanın Cilde Etkileri Nelerdir?
  • Çikolatanın Cilde Etkileri Nelerdir?

    Antioksidanlarla dolu çikolatalar, sağlıklı gıdalar arasında giderek daha fazla yer kazanıyor.

    Orta derecede çikolata tüketiminin, özellikle bitter çikolatanın, bağırsak sağlığımız ve beynimiz için iyi olduğunu gösteren pek çok kanıt bulunmaktadır. Çikolatanın sağlık yararlarının, ülkenin en sevilen atıştırmalıklarından birinde bulunan yüksek seviyeli antioksidanlar nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Peki ya cilt sağlığımız?

    Çikolata

    En sevdiğiniz tatlı, gerçekten akne nedeni olabilir mi? Çikolata uzun zamandan beri akne oluşumu için suçlanmıştır, ama gerçekten suçlu mu, gelin birlikte bakalım.

    1969 yılından bu yana, çikolata akneye katkıda bulunan bir faktör olarak çalışılmıştır. Bunun sebebi; çukulata yediğinizde pankreastan salgılanan insülin hormonunun cilt yağlanmasına sebep olan androjen hormonlarını sentezletiyor olmasıdır.

    Tarihsel olarak, çikolataya benzer şekilde süt ve şeker gibi ek içerikler nedeniyle çalışmalar yapılmıştır ve bu da cildi etkileyebilir. Çikolata ve akne ile ilgili ilk çalışmalar aslında çikolata çubukları (şekerle yüklü çubuklar, genellikle çikolatadan daha fazla şeker içerir) kullanmıştır. Bu yüzden, onlarca yıllık araştırmadan sonra, hala net bir cevap yoktur. Fakat biz dermatologlar hastalarımıza deriz ki “ yedikleriniz ile sivilceleriniz arasında bağlantı kuruyor iseniz doğrudur, o zaman bu besinleri diyet programınızdan çıkarın veya daha az tüketin”

    Bazı çalışmalar akne suçlusu olarak çikolatayı işaret ediyor

    Çikolata

    Bazı araştırmalar, çikolatanın mevcut akneyi şiddetlendirdiğini veya akne eğilimli ciltte yeni alevlenmeleri teşvik edebileceğini ileri sürüyor. Laboratuvardaki hücreler üzerinde yapılan bir 2013 araştırması, çikolatanın akne oluşumuna neden olan iki bakteriye karşı daha agresif bir şekilde tepki vermesini teşvik ederek akne salgınlarının şiddetini ve sıklığını artırabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu reaksiyon insanlarda kanıtlanmamıştır.

    2014’te yapılan bir başka küçük çaplı çift kör, plasebo kontrollü çalışmada, akneye eğilimli 14 erkek yüzde 100 şekersiz kakao, jelatin tozu ya da çikolatanın toplam miktarının, durumu etkileyip etkilemediğini belirlemek için ikisinin kombinasyonu ile doldurulmuş kapsüller almış ve çalışma, alınan kakao miktarı ile akne semptomlarındaki artış arasında pozitif bir bağlantı bulmuştur.

    Benzer bir çalışmada, her gün 25 gram yüzde 99 oranında bitter çikolata yedikten sonra, 25 akneye eğilimli erkeğin iki hafta sonra daha fazla akneye sahip olduğunu ve değişikliklerin dört hafta sonra hala mevcut olduğunu göstermiştir.

    2017 yılında yapılan bir araştırmada, çikolata yedikten sadece 48 saat sonra, akneli üniversite öğrencilerinin, benzer miktarda jelibon yiyen akranlarından daha fazla yeni lezyonları olduğu bulunmuştur.

    Ancak, 44 genç yetişkinden üç günlük bir yiyecek günlüğü tutmasını isteyen 2012 tarihli bir çalışma, çikolata ve sivilce arasında hiçbir bağlantı bulamamıştır. Bulguları doğrulamak ve çikolatanın içindeki bileşiğin inflamasyonu artırabileceği ve semptomları kötüleştirebileceğini belirlemek için daha büyük ve daha çeşitli örneklerle daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

    Çikolatanın insülin üzerindeki etkisi de akne üzerinde olası bir etki olarak ortaya konmuştur. 2003 tarihli bir Avustralya çalışması, kakao tozu ile tatlandırılmış gıdalar yiyen katılımcıların, kakao olmadan aynı yiyecekleri yiyen kontrol grubundan daha yüksek insülin cevabına sahip olduklarını bulmuştur.

    2015’teki bir çalışma, insülin direncinin akne tedavisinde rol oynayabileceğini belirlemek için 243 akneye yatkın katılımcı ve 156 sağlıklı kişinin insülin ve glikozun kan seviyelerine bakmıştır. Çalışma şiddetli akne ve insülin direnci arasında pozitif bir ilişki bulmuştur. Saf çikolatanın kişide sivilce yapabildiği ya da daha şiddetli bir alevlenmeye neden olabileceği fikrini destekleyen sınırlı kanıtlar olsa da, çikolata bir şekilde cildinizi etkiliyor.

    Beslenme düzeni ve sivilce hakkında bildiklerimiz

    Çikolata cilt

    Çalışmalar, batılı beslenme tarzını benimsemeyen insanlarda sivilcenin daha seyrek olduğunu göstermiştir. Yani yüksek glisemik indeksli besinler tüketmek, akne ile ilişkilendirilmiştir.

    Bir çalışma, 1.200 Papua Yeni Gine ve 115 Paraguay yerlisini incelemiş ve tek bir kişinin bile aknesi olmadığını bulmuştur. Her iki grup da balık ve meyveler açısından zengin düşük glisemik indeksli beslenme düzenine uymakta ve tipik olarak ekmek, kurabiye ve tahıl gibi Batı diyetlerinde bulunan rafine gıdalar tüketmemektedir.

    Beslenme ve Diyetetik Akademisi Dergisi’nde yapılan bir 2017 araştırması, karbonhidratlı ve şeker açısından zengin gıdaların (simit, beyaz pirinç ve çikolatalı kek gibi) akne ve akne şiddeti ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

    Peki, çikolata cildinizi etkiler mi?

    Çikolata etkileri

    Çikolatanın sivilceyi etkileyip etkilememesi, bireye bağlıdır. On yıllardır süren araştırmalara rağmen, çikolata gibi tek bir yiyeceğin doğrudan akne yaptığına dair çok az kanıt vardır. Fakat bu, diyetin etkisinin olmadığı anlamına gelmez.

    Çikolatadaki ya da gofretlerdeki şekerin, yeni sivilcelere neden olma ya da alevlenmeyi artırma konusunda, kakaonun kendisinden daha suçlu bulunması muhtemeldir. Birkaç parça bitter çikolata yiyebilirsiniz ve günün geri kalanında aldığınız şeker ve basit karbonhidratlara dikkat edebilirsiniz.

    Çikolata Alerjisi

    Çikolata alerjisi

    Çikolataya alerjiniz varsa ve bunu bilmeden ya da buna rağmen yerseniz, bağışıklık sisteminiz kan dolaşımınıza histamin gibi kimyasallar bırakacaktır. Çikolataya duyarlı insanlarda aşağıdaki gibi belirtiler olabilir:

    • Akne
    • Şişkinlik ya da gaz
    • Kabızlık
    • Baş ağrısı veya migren
    • Deri döküntüsü veya kontakt dermatit
    • Mide rahatsızlığı

    Çikolata alerjisi nadir görülür. Çikolatayı yediğinizde bir tepki veriyorsanız, başka bir şeye tepki gösteriyor olabilirsiniz. Ayrıca alerji yerine hassasiyetiniz de olabilir. Belirtileriniz hakkında dermatoloğunuz ile konuşmalısınız. Çikolata yerken rahatsızlık hissediyorsanız, alternatifler bulmaya çalışın.