Decorative palm
1 × $244.00
Decorative palm
1 × $244.00
Son Haberler

Altın İğne İle Akne İzi Tedavisi

Anasayfa
  • Blog
  • Altın İğne İle Akne İzi Tedavisi
  • Altın İğne İle Akne İzi Tedavisi

    Akne, gençlerde ve bazen yetişkinlerde en sık görülen dermatolojik durumlardan biridir. Akneden kaynaklanan olası izler, birçok hastada ciddi estetik ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Akne tedavisinin temel hedeflerinden biri de izleri önlemektir. Çünkü, izler bir kez oluştuğunda, mevcut tedaviler karmaşıktır ve genellikle tedavilerin bir kombinasyonu gerekir.

    Aktif sivilcelerin iyileşmesi sırasında, cildin zarar görmesi sonucu yara izleri oluşabilir. Akne sonrası izlerden etkilenen cilt, eskisinden farklı bir görünüme sahiptir. Akne izlerinin tedavisinde; kimyasal peeling, lazer tedavileri, radyofrekans tedavileri, mezoterapiler, kolajen aşıları, subsizyon gibi çok sayıda tedavi vardır.

    Altın iğneli radyofrekans tedavisi Akne izlerinin tedavisi için en yeni tekniklerden biridir. Altın iğne tedavisinde; dermis tabakada küçük termal yaralar oluşturmak için sağlanan akım, yeni kolajen üretimini uyarmak ve akne izi kusurlarını yumuşatmak için dermal yeniden şekillenmeyi uyarır.

    altın iğne

    Akne izlerinin gelişimi ve türleri

    Akne, ergenlik çağında gençlerin büyük bir bölümünde görülen bir cilt hastalığıdır. Araştırmalar; 16-17 yaşındaki erkeklerin yüzde  95’inde ve 16-17 yaşındaki kızların yüzde 83-85’inde akne görüldüğünü göstermektedir.

    Sivilce alevlenmelerinin çoğu, 23-25 yaş aralığında gerçekleşir. Ancak, 40 yaşındaki erkeklerin yüzde 1’i ve kadınların yüzde 5’ini de etkilemektedir. Sivilce, genellikle yüzü etkiler ve hastaların yüzde 95’inde sivilce izine neden olabilir. Akne sonrası izler çok fazla olabilir ve cilt kontörü ve renk açısından bir problem oluşturabilir.

    Akne izleri, aknenin iltihaplı olmayan bir süreçten, iltihaplı bir sürece evrimi sonucu gelişir. Kıl kökü duvarının yırtılması, saç ve lipitler gibi tahriş edici içeriklerin dermiş tabakasına salınmasına yol açarak, iltihaplı bir cilt reaksiyonuna neden olur. Bu, genellikle iyileşir ancak yara izlerinin oluşmasına neden olabilir.

    Akne izi türleri

    Akne izleri, iki ana kategoriye ayrılabilir: atrofik ve hipertrofik. İzlerin sınıflandırılması, tedavi seçeneklerine rehberlik etmeye yardımcı olabilir. Örneğin, bir atrofik skar tipi olan icepick izler, dermis tabakanın derinlerine kadar uzanabilir. Bu da, onu geleneksel cilt yenileme seçeneklerine karşı daha dirençli hale getirir. Bazı akne izleri daha geniştir. Bu nedenle, subdermal seviyede tedavi edilmeleri gerekir. Sığ akne izleri, cilt yenileme tedavilerine daha iyi yanıt verir ve daha derin izler, yüzeysel tedavilere dirençlidir.

    Akne izi tedavisinde geleneksel tedaviler

    Akne izlerinin tedavisi için geleneksel olarak kullanılan çok sayıda tedavi seçeneği vardır. Bunlar arasında; kimyasal peeling, ablatif lazer, subsizyon, dermabrazyon gibi birçok tedavi dahildir. Ayrıca, dermaroller ile mikroiğneleme tekniği kullanılabilir. Alternatif olarak, geçici dolgu maddeleri kullanılarak sivilce izlerinin azaltılması sağlanabilir.

    Bu prosedürlerden sonra az da olsa ; pigmentasyon sorunu, yara izi riski , uzun süreli iyileşme ve enfeksiyon riski gözlenebilmektedir. Bu nedenle her zaman için uzmanı bir dermatolog ile yola çıkmak önemlidir. Doktorunuz sizi değerlendirdikten sonra en uygun tedaviyi veya tedavi kombinasyonlarını size sunacaktır

    Altın iğne tedavisi nedir?

    Maksimum enerji çıkışı 50 W olan ve 2.5 W’lık artışlarla enerji iletebilen bir mikro iğneleme tekniği olan altın iğne tedavisinde, doku hasarı üzerinde kontrollü bir iyileşme sağlanmaktadır. Altın iğne, altın kaplamalı iğneli tek kullanımlık bir uçtan oluşur. İğnenin tüm uzunluğu yalıtılmıştır ve radyofrekans enerjisi sağlamaktadır. İğnelerin derinliği, minimum 0,5 mm’den maksimum 3,5 mm’ye kadar ayarlanabilmektedir.

    Geçiş başına birden fazla iğne derinliği ayarlama yeteneği, dermişin farklı katmanlarında ayrı elektrotermal pıhtılaşmaya izin veren bir avantajıdır. Yalıtılmış iğneleri, elektrotermal hasarın, dermisin herhangi bir yerinde oluşturabilir ancak iğnenin en ucunda ve epidermiste oluşmasını engellemektedir.

    Altın iğne

    Altın iğne (fraksiyonel radyofrekans) tedavisi ne işe yarar?

    Altın iğne, etkilenen bölgelerde termal yaraların oluşturulmasına izin veren bir radyofrekans enerjisi kullanır. Ciltte mikroskobik düzeyde termal hasarlar oluşturur. Bu, cilt altında hızlı bir iyileşme sürecini ve yeni kolajen üretiminin tetiklenmesini destekler.

    Böylece, dermal yeniden şekillenme uyarılır. İletim için mikroiğneler kullanılır.

    Epidermis tabakanın hasarını azaltan dermiş içinde belirli bir derinliğe elektrik alımı sağlanır. 121 hastayı içeren bir çalışmada; hastaların çoğunun, tedavi tamamlandıktan sonra 1-8 ay sonra akne izlerinde en az yüzde 25’lik bir azalma ile yanıt verdikleri görülmüştür. Yan etkileri arasında ise; geçici ağrı, kabuklanma ve kuruluk yer almaktadır.

    Altın iğne tedavisinin minimal invaziv olması, çok düşük kesinti süresine sahip olması (çoğu hastada 3-4 gün iyileşme süresi gerekmektedir) ve güvenli olması nedeniyle önemli avantajlara sahiptir. Uzman bir dermatolog tarafından gerçekleştirildiğinde, yara izi ve pigmentasyon değişikliği gibi beklenmedik bir olumsuz etki ile karşılaşılmamaktadır.

    Bazı hastalar, ortalama 4 seansta tatmin edici yanıtlar elde etmektedir. Diğer hastaların, tedavi sonuçlarını optimize etmek için daha fazla seansa ihtiyacı olabilir. Birkaç rötuş uygulamasının eklenmesi, sonuçların daha da iyileştirilmesinde ve uzun süre korunmasında etkili olabilir. Bu nedenle, gerekli toplam seans sayısı, tedavinin hedeflerine ve hastanın bireysel yanıtına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

    Mevcut çalışmalar, altın iğne tedavisinin hem aktif akne lezyonları hem de akne izleri için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemi olduğunu desteklemektedir. Hem açık hem de koyu tenli hastalar, bu tedaviden fayda görmektedir. Tedavi protokolü, hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre planlanabilir ve sonuçlar uzun sürelidir.

    Altın iğne ile ilgili çalışmalar

    30 katılımcı üzerinde yapılan bir çalışmada; daha önce oral antibiyotikler ve subsizyon ile tedavi edilmiş hastalar üzerinde altın iğne tedavisi uygulanmış ve akne izlerindeki iyileşmenin, 2 ayın sonunda yüzde 10-50 ve 6 ayın sonra yüzde 20-70 arasında değiştiği görülmüştür.

    Hafif ile orta dereceli akne izleri olan 13 hasta üzerinde yapılan bir başka çalışmada; fraksiyonel radyofrekansın, akne izleri için güvenli ve etkili bir tedavi olduğu sonucuna varılmış ve hastaların yüzde 67-92’si sonuçlardan memnun kalmıştır.

    30 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, altın iğne tedavisinin etkinliği değerlendirilmiştir. Hafif ile orta derecede akne izleri ve geniş gözenekleri olan katılımcılarda, akne izlerinin derecesi ve geniş gözeneklerin, hastaların yüzde 70’inden fazlasında düzeldiği görülmüştür.

    Değişen oranlarda sonuçlara rağmen bu çalışmalar; altın iğne tedavisinin, farklı cilt tiplerinde akne izlerinin tedavisinde hem güvenli hem de etkili olduğunu göstermektedir.

    Sonuç olarak; altın iğne tedavisi, hastalarda minimum aksama süresi ve etkili iyileşme avantajları ile orta ila şiddetli akne izleri için etkili bir tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.