Decorative palm
1 × $244.00
Decorative palm
1 × $244.00
Son Haberler

Hamilelikte Sivilce Sorunu

Anasayfa
  • Blog
  • Hamilelikte Sivilce Sorunu
  • Hamilelikte Sivilce Sorunu

    Hamilelik, anne adayının vücudunda pek çok hormonun fazlaca salgılandığı bir dönem olduğundan vücutta çok sayıda değişim yaşanmaktadır. Gebeliğin etkisiyle fiziksel, ruhsal anlamda tam bir değişim ve yenilenme süreci yaşanır. İşte bu değişikliklerden nasıl ki tüm vücut, tüm organlar etkileniyorsa, elbette ki cilt de etkilenmektedir. Bu bağlamda gebelik süresince hormonların etkisiyle anne adayının cildinde çok sayıda değişiklik yaşanmakta, lekelenmeler, sivilceler, ekstra yağlanmalar gibi cilt sorunları oluşmaktadır. Bu bağlamda gebelikte sivilcenin yaygın olarak görülen bir cilt problemi olduğu bilinmektedir. Hamilelikte yaşanan sivilce sorunu hafif, orta veya şiddetli olabilir ve hamileliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkıp gebelik boyunca da sürebilir. Bu sorunu önlemek ya da hafifletmek adına anne adaylarının gebelikte cilt bakımı ve onarımı uygulamalarına ekstra özen göstermeleri gerekmektedir.

    Hamilelikte sivilce neden olur?


    Hamilelik, anne adayının tüm vücut fonksiyonlarında, özelliklerinde değişikliklerin olduğu bambaşka bir süreçtir. Zira gebelik sürecinde vücudu çoğunlukla hormonlar yönetmektedir. Bu bağlamda vücuttaki hormonsal dalgalanmalar hamilelikte sivilce sorununun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Çünkü anne adayının cilt altındaki yağ bezleri sebum adı verilen yağı hamilelikte normalden çok daha fazla üretmekteler. İşte fazlaca üretilen bu sebum da ölü deri hücreleri ile bir araya gelerek cildin hava aldığı gözeneklerini tıkar. Bundan dolayı da ciltte bakteriler hızla çoğalır, enfeksiyonlar oluşur ve sonuç olarak sivilce çıkması için uygun bir ortam yaratılmış olur. Hamilelikte neredeyse her anne adayı bir dönem de olsa sivilce sorunu yaşarken gebelik dışındaki dönemde adet öncesinde sivilce veya akne problemi yaşayan kadınlar hamilelikte sivilce problemini daha sık ve şiddetli yaşamaktadırlar.

    Hamilelikte sivilce nasıl tedavi edilir?


    Sivilce her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilmekle birlikte ergenlik döneminde daha sıklıkla görülür. Ancak tüm yaşam boyu düşünüldüğünde sivilcenin kadınlar için daha sık rastlanan bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Zira ciltte sivilce oluşumu daha çok hormonsal sorunlardan, bozukluklardan kaynaklandığı düşünüldüğünde kadınlarda daha sık yaşanması da normaldir. Zira kadınlarda adet dönemlerinde, yumurtlama dönemlerinde, gebelikte ve menopoza giriş süreçlerinde sıklıkla hormonsal dengesizlikler yaşanmaktadır. Bu bağlamda gebelik dışındaki dönemlerde de sık sık sivilce sorunu olan kadınlar, adet dönemi başlangıcında sivilceleri artanlar gebelik sırasında sivilce sorunları ile daha sık karşılaşmaktalar. İşte bu sebeple de sivilce sorunu yaşama riski yüksek olan, cildi sivilcelenmeye yatkın olan kadınlar daha gebelik gerçekleşemeden bu konuda önlemler almalı, gebelikte cilt bakımına dair bir cilt uzmanına başvurmalıdır. Zira gebelikte ilaç kullanmak ve birtakım tedaviler uygulamanın bazı zararları olabileceği için tavsiye edilmeyebiliyor.

    Sivilce, farklı cilt problemleri ya da diğer sağlık sorunları için en iyi tedavi yolunun önlem almak olduğu unutulmamalıdır. Yani sivilcenin oluşmasına sebep olan etkenler ortadan kaldırılarak oluşmasını önlemek çok daha doğru yaklaşım olacaktır. Bu bağlamda gebelik öncesinden önlemler alınmalı ve gebelik süresince de cilt bakımına özen gösterilmelidir. Zira hamilelik süresince mümkün olduğu kadar ilaç kullanmamak, kimyasal içerikler barındıran ürünleri tercih etmemek en doğrusudur. Hamilelikte özellikle de reçetesiz ilaçların kullanımı kesinlikle yasaktır, herhangi bir ilaç almadan hem gebeliği takip eden doktora hem de dermatologla danışmak çok önemlidir.

    Hamilelikte sivilce tedavisinde kullanılabilecek tıbbi yöntemler nelerdir?


    Her ne kadar hamilelik dönemi ilaç kullanımı için çok da uygun olmasa da, sivilce tedavisi için kullanılabilecek yan etkisiz bazı ilaçlar bulunmaktadır. Ancak bu ilaçların kesinlikle dermatolog kontrolünde kullanılması gerekiyor. Dermatolog, anne adayının sivilce tedavisi için ihtiyacı olan tedavi yöntemlerini uygulamadan önce birtakım incelemeler yapacak ve sonrasında tedavi sürecine başlayacaktır. Doktorun önerdiği, reçete ettiği ilaçlar daha yararlı olacağı düşüncesiyle farklı şekilde kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda yararlı değil, aksine gebelik ve anne adayı için zararlı bile olabilir.

    Sivilce tedavisi için kullanılan ilaçların içinde bazı kozmetik ürünler, farklı maddeler de yer aldığı için buna dikkat etmek gerekir. Anne adayları kullanılacak ilacın prospektüsünde yer alan içindekiler bölümündeki malzemeler ile kozmetik ürünlerinin içindekileri karşılaştırmalı ve ilaçla aynı bileşenlerin bulunduğu kozmetik ürünlerin kullanımına bir süre ara vermeliler.

    Tüm bu yukarıda sıralananlara dikkat ederek uygulandığında kadının cilt tipi nasıl olursa olsun, doğru cilt bakımı rutini ve tamamen doğal içerikli ilaçlarla hamilelik sivilceleriyle başa çıkmak mümkün olabilmektedir.

    Sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar!
    İzotretinoin
    İzotretinoin , sivilce tedavisinde kullanılan çok etkili bir ilaçtır. Ancak hamilelik döneminde kullanılması kesinlikle çok riskli ve zararlıdır, gebelikte düşük ve doğuştan gelen kusurlara neden olabilmektedir.

    Tetrasiklin
    Tetrasiklin, sivilce tedavisinde çok etkili olan bir ilaç olmakla birlikte, gebelikte kullanımı kesinlikle önerilmez. Çünkü bu ilacın bebeğin kemik ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilediğine dair veriler bulunmaktadır.

    İzotretinoin ve Tetrasiklinin gebelikte kullanılmasının sakıncalı olmasının yanı sıra; Tretinoin , adapalen , tazorak ve diğer retinoidler de hamilelik döneminde anne adayının kesinlikle uzak durması gereken bileşenlerdir. Bebeğin gelişimine zararlı olduğuna dair hem tartışmalar hem de araştırmalar devam ettiğinden bu maddeleri barındıran ilaç ve ürünleri kullanmamakta fayda var. Bunun yerine gebelikte daha güvenli alternatiflere yönelmek doğru olacaktır. Hamilelikte rutin cilt bakımı ve bazı doğal çözümlerle sivilce problemini önlemek, gidermek mümkün olacaktır.

    Hamilelikte sivilce oluşumunu önlemek için öneriler!
    Doğru ve etkili bir cilt bakımı rutini uygulanmalı!


    Hayatın her döneminde doğru bir cilt bakımı rutini uygulayarak sivilce ve diğer cilt sorunlarını önlemek mümkün olabilmektedir. Hamilelik söz konusu olduğunda ise cilt bakımı daha fazla önem arz etmektedir. Bu amaçla mutlaka her sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere yüzü cilt tipine uygun yumuşak ve doğal içerikli bir temizleyici ile yıkamak çok önemlidir. Bu sayede ciltte yağ ve kirin birikmesi engellenebilir. Yüzün tamamını arındırabilmek için saçlar toplanmalı ve yüz saç hizasından, çene altına kadar tamamen durulanmalıdır. Zira ciltte temizleyicilerin kalıntılarının bulunması da sivilceye sebep olabilir.

    Cilt sorunlarının pek çoğu saçlardan da kaynaklanabildiği için hamilelikte saçları ve saç derisini de düzenli olarak yıkamak gerekiyor. Bu sayede hem kafa derisinde hem de saçların temas ettiği ciltte sivilce oluşumu önlenebilir.

    Eller çok sık yıkanmalı!


    Gün içinde eller pek çok alana temas ettiği için çok sık kirlenmektedir. Kirli ellerle yüze, cilde dokunmak da sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Bunu önlemek için eller sık sık yıkanmalı ve kirli ellerle yüze dokunulmamalıdır.

    Hafif bir makyaj tercih edilmeli!


    Makyaj için kullanılan kozmetik ürünlerin pek çoğu zararlı kimyasallar içermektedir. Özellikle de yüzü tamamen kaplayan, kapatan pudralar, fondötenler gözenekleri tıkayarak ciltte üretilen yağın dışarı atılmasını önlemektedir . Bu durumda da sivilce ve diğer cilt sorunlarının oluşumuna uygun ortam yaratılmış olur. Bunu önlemek için hamilelikte makyaj yaparken yüze ağır makyaj yapmaktan kaçınmak ve kullanılan ürünleri daha özenli seçmek gerekiyor. Özellikle de cilt gözeneklerini tıkamadığını ifade eden “nonkomedojenik” etiketli ürünleri kullanmak en doğrusudur. Fakat bazen non komedojenik ürünler bile akneye sebep olabilmektedir. Böyle bir durumda dermatoloğunuzdan destek alabilirsiniz.

    Reçeteli ilaçlar
    Gebelik süresince akne için ağızdan ilaç almak uygun değildir. Fakat gebeliğin ik 3 ayından sonra kullanılabilecek bazı sürmeli tedavler de vardır. Bu tedaviler için dermatoloğunuz ile görüşmelisiniz